Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…

Η Εθνική Φρουρά συμμετείχε στο 29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διοργανώθηκε από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής.
Το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 06 έως 08 Ιουλίου 2022 στην Γερμανία, με τη συμμετοχή Αρχηγών ή εκπροσώπων τους από 36 συνολικά χώρες. Τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, εκπροσώπησε ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νεόφυτος Παχουλίδης.
Το Συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση μίας Μεγάλης Κλίμακας Σύρραξης στην Ευρώπη: Μαζί Είμαστε πιο Δυνατοί (Meeting the Challenge of Large Scale Combat in Europe: Stronger Together)». Το CEA αποτελεί σημαντική ετήσια εκδήλωση καθώς παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών αποσκοπώντας εκτός των άλλων στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας. Σε παρέμβαση της η αντιπροσωπεία μας εξέφρασε τη πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και το λαό της και υποστήριξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Ταξίαρχος Παχουλίδης, συναντήθηκε με το νέο Διοικητή της USAREUR-AF, Στρατηγό Darryl Williams, με τον οποίο έγινε συνοπτική ανασκόπηση της συνεργασίας της ΕΦ με τις ΕΔ των ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Συναντήθηκε επίσης με τους Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με το σύνολο σχεδόν των αντιπροσώπων των συμμετασχόντων χωρών.
Η συμμετοχή στο εν λόγω συνέδριο, αντανακλά το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ General James C. McConville, τη Γαλλία General Pierre Schill, τη Γερμανία Lieutenant General Alfons Mais και την Ιταλία Lieutenant General Pietro Serino.
Πηγή: ΓΕΕΦ
Διαβάστε επίσης: Ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορίας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αρχηγών Αεροπορίας στο Ντουμπάι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
ΑΡΙΑΔΝΗ 25 | Πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Κρητικό Πέλαγος – VIDEO και Φωτογραφίες
Από την Τρίτη 04 έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 25», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.