ΕΕ | Σε αναζήτηση συναίνεσης για την αύξηση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών
Defence Redefined
Published on 26/01/2023 at 15:30

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται σήμερα, Πέμπτη (26/1) στη Στοκχόλμη για να συζητήσουν μέσα που θα αυξήσουν τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους, κυρίως μέσω του περαιτέρω περιορισμού έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε “μη συνεργάσιμες” χώρες.

Η Σουηδή υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για την Μετανάστευση Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ δήλωσε ότι έχει διαπιστωθεί αύξηση των παράτυπων αφίξεων και η επιστροφή όσων δεν έχουν λάβει άσυλο στην Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. 

Επί των 340.500 αποφάσεων επιστροφής οι οποίες ελήφθησαν το 2021 στις ευρωπαϊκές χώρες, μόνο το 21% έχει υλοποιηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών σχολίασε ότι έχουν χαμηλό ποσοστό επιστροφών και πρέπει να κάνω πρόοδο για να αυξήσουν τον αριθμό και την ταχύτητα των επιστροφών.

Για την σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από το χαμηλό ποσοστό επιστροφών είναι η απουσία συνεργασίας των τρίτων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Αντιπρόεδρος Κομισιόν | “Στο μεταναστευτικό η Κύπρος σηκώνει δυσανάλογο βάρος”

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας μηχανισμός που επιτρέπει την χρησιμοποίηση των ταξιδιωτικών εγγράφων ως μοχλού πίεσης προς τις τρίτες χώρες ώστε να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους ετέθη σε εφαρμογή το 2020.

Αυτήν την στιγμή, μία μόνο χώρα, η Γκάμπια, έχει υποστεί τις κυρώσεις της Ένωσης για “έλλειψη συνεργασίας”: οι όροι χορήγησης βίζας για την ζώνη Σένγκεν στους πολίτες αυτής της χώρας έχουν αυστηροποιηθεί και το τέλος έχει αυξηθεί στα 120 ευρώ έναντι 80 που είναι ο μέσος όρος.

Η σουηδική προεδρία θεωρεί ότι είναι σημαντική η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του μηχανισμού αυτού και ότι υπάρχουν ορισμένες τρίτες χώρες κατά των οποίων μπορούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για την βελτίωση του σημερινού ανεπαρκούς επιπέδου συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το 2021 την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά του Ιράκ και του Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα με την Ίλβα Γιόχανσον, που επισκέφθηκε τον Νοέμβριο την Ντάκα, η απειλή κυρώσεων ανάγκασε το Μπαγκλαντές να συνεργαστεί. Οι αρχές της Ντάκα είναι πλέον πολιτικά ανοικτές για να δεχθούν όλους τους υπηκόους τους, είχε διαβεβαιώσει η ευρωπαία επίτροπος.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν εκφραστεί τον Δεκέμβριο 2021 υπέρ της χρησιμοποίησης όλων των κατάλληλων ευρωπαϊκών εργαλείων, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια, το εμπόριο και οι βίζες ως μοχλών πίεσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Μεταναστευτικό | Το “μπλοκ” των χωρών πρώτης υποδοχής πιέζει για αλλαγές

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This