Δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα V-BAT παρέλαβε ο Ελληνικός Στρατός
Defence Redefined
14/05/2025

Ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα V-BAT, δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Στην τελετή ένταξης των μη επανδρωμένων συστημάτων στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του Λιμενικού Σώματος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενες στις δωρεές για την άμυνα, ανέφερε πως το 2023 κυμάνθηκαν στο ποσό των 234.000 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά έφτασαν τα 23,5 εκατομμύρια και φέτος προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το V-BAT είναι μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) κάθετης απογείωσης-προσγείωσης (VTOL) της αμερικανικής Shield AI. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά V-BAT:

  • Άνοιγμα πτερύγων: 2,9 μ.
  • Ύψος: 3,8 μέτρα
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 73 κιλά.
  • Κινητήρα: Δικύλινδρος Suter TOA 288
  • Μέγιστη ταχύτητα: 90 χλμ / ώρα.
  • Αντοχή: 10 ώρες

Το V-BAT μπορεί να πετάξει σε ύψος 6,100 μέτρων. Μπορεί να συναρμολογηθεί σε 30 λεπτά και χρειάζεται ζώνη προσγείωσης 4,6μ X 4,6μ. Το ηλεκτροοπτικό φορτίου του περιλαμβάνει υπέρυθρες κάμερες μέσου κύματος (MWIR), συστήματα ευρείας απεικόνισης περιοχής σε κίνηση (wide-area motion imagery), εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (synthetic aperture radar), καθώς και τον παθητικό, πολυχωρικό, οπτικό αισθητήρα τεχνητής νοημοσύνης ViDAR. Όπως αναφέρει η εταιρεία, με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM), μπορεί να αναλάβει αποστολές πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης βαθιάς διείσδυσης (ISR-T), επιτήρησης συνόρων, έρευνας-διάσωσης ενώ επιχειρεί και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

*Φωτογραφίες από: ΥΠΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης: Shield AI | Ανάπτυξη του αναβαθμισμένου Drone V-BAT

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This