Διάσκεψη για τη Γάζα | Τα πέντε στάδια της κυπριακής πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”
Defence Redefined
Published on 10/11/2023 at 15:47

Την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου με στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, παρουσίασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παρέμβασή του, αλλά ιδιαίτερα κατά τις διμερείς του επαφές, παρουσίασε ενδελεχώς τον λεπτομερή σχεδιασμό της πρωτοβουλίας “Αμάλθεια” και τα πέντε στάδια που θα την συνθέτουν.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι συγκεκριμένες πτυχές της, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συζητείται εκτενώς τις τελευταίες 4 εβδομάδες, στο πλαίσιο των επαφών του ιδίου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ιορδανία και στη Ραμάλα και με ομολόγους του στην περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη μέλη της ΕΕ και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, η συμβολή των οποίων κρίνεται καθοριστική στην υλοποίηση αλλά και στην επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Ελλάδα και Κύπρος απείχαν σε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στήριξη που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παροχή ναυτικών μέσων για τη μεταφορά της βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα. Στήριξη εξέφρασε και ο Πρίγκιπας Rashid της Ιορδανίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, που πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν τη Διάσκεψη, κ. Ρούτε εξέφρασε την ετοιμότητα της Ολλανδίας να συνδράμει με συγκεκριμένο τρόπο στην κυπριακή πρωτοβουλία, αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη αναφέρει ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί με κεντρικό θέμα συζήτησης τον συντονισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Η ενεργή διπλωματία, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και οι εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής, αποτελούν ουσιώδη συστατικά ενίσχυσης και θωράκισης της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για τη Γάζα, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Αμνηστία | Έρευνα εναντίον του Ισραήλ για χρήση λευκού φωσφόρου

Τα πέντε στάδια της πρωτοβουλίας “Αμάλθεια”

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία “Αμάλθεια” της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως τα στάδια του σχεδίου είναι τα εξής:

  • Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα
  • Επιθεώρηση, καταγραφή, αποθήκευση βοήθειας
  • Ασφαλής φόρτωση σε πλοία και αεροπλάνα στη Λάρνακα
  • Διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου ή αεροπορικώς με πλοία τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία χωρών που λαμβάνουν μέρος στην βοήθεια
  • Εκφόρτωση παραλαβή και διανομή στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης της πρωτοβουλίας με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και τεχνικές διευθετήσεις.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται. Η άμεση γειτνίαση της Κύπρου, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | C-130 της ΠΑ θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία, που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όπως η Αμάλθεια, η τροφός που έδινε ζωή, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τις εργασίες της Διάσκεψης θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου- Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Σε τρεις φάσεις η επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This