Δανία | Προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Ρουάντα
Defence Redefined
Published on 13/09/2022 at 15:02

Τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρουάντα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δανίας, την Παρασκευή (9/9), προκειμένου να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο, ώστε να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής.

Το σχέδιο αυτό προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε παρόμοια συμφωνία με τη Ρουάντα, ωστόσο, ακόμη δεν έγινε καμία μεταφορά πρόσφυγα, καθώς υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Κοπεγχάγη και Κιγκάλι υπέγραψαν συμφωνία διμερούς συνεργασίας, που προβλέπει την έναρξη “προγράμματος δυνάμει του οποίου αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Δανία θα μπορούν να μεταφέρονται στη Ρουάντα ενόσω εξετάζεται ο φάκελος της αίτησής τους”, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης |την επιλογή της εγκατάστασης στη Ρουάντα”, πρόσθεσε η Κοπεγχάγη.

Ο Δανός Υπουργός Ενσωμάτωσης, Κάαρ Ντίμπβαντ Μπεκ, δήλωσε “πολύ ευτυχής” για τη σύναψη της συμφωνίας, που αποτελεί τον καρπό συνομιλιών που είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Διαβάστε επίσης: Δανία | “ΝΑΙ” στην ένταξη στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ

Γνωστή για μια από τις πιο σκληρές πολιτικές ως προς τη μετανάστευση στην Ευρώπη, η Νορδική χώρα υιοθέτησε τον Ιούλιο του 2021 νόμο που επιτρέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο εκτός της ηπείρου.

Το σχέδιο της Κοπεγχάγης προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να υποβάλουν προσωπικά αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο, όταν φτάνουν σε σημεία ελέγχου στα σύνορα της Δανίας, προτού μεταφερθούν αεροπορικώς σε κέντρο υποδοχής σε άλλη χώρα.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας έχει γνωστοποιήσει πως διεξάγει συνομιλίες για αυτό και με άλλα κράτη. Δημοσιεύματα αναφέρονται στην Αίγυπτο, στην Ερυθραία, στην Αιθιοπία, όμως οι επαφές με τη Ρουάντα είναι οι πιο προχωρημένες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε αποστάσεις, κρίνοντας πως το σχέδιο εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα όσον αφορά τόσο την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και την πρόσβαση στην προστασία των προσφύγων. Ανέφερε ακόμη πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει νομικά μέτρα σε περίπτωση εφαρμογής του.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Ρουάντα είναι αντικείμενο προσφυγών στα βρετανικά δικαστήρια. Πρόσφυγες και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στη Δανία σκοπεύουν επίσης να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του σχεδίου.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Δανία | Κατηγορεί Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη για απειλές κατασκοπείας εις βάρος της

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This