Δανία | Δίωξη του πρώην Υπουργού Άμυνας για διαρροή κρατικών μυστικών
Defence Redefined
22/02/2023

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για διαρροή άκρως απόρρητων, κρατικών μυστικών.

Νωρίτερα, η εισαγγελία ανέφερε ότι άσκησε δίωξη σε ένα πρόσωπο με βάση ένα άρθρο του ποινικού κώδικα, το οποίο σπανίως χρησιμοποιείται και προβλέπει την επιβολή κάθειρξης έως και 12 ετών για διαρροή κρατικών απορρήτων. Δεν ανακοίνωσε το όνομα του κατηγορουμένου.

Ο Φρεντέρικσεν, που ήταν υπουργός από το 2016 μέχρι το 2019, επιβεβαίωσε μέσω του Facebook ότι η δίωξη αφορά τον ίδιο, όμως αρνήθηκε ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψε ή παρέδωσε κρατικά μυστικά», σημαντικά για την εθνική ασφάλεια.

Αφού του ασκήθηκε προκαταρκτική δίωξη πέρσι, ο Φρεντέρικσεν είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι κατηγορίες βασίζονταν σε δηλώσεις που είχε κάνει για μια μυστική συμφωνία παρακολούθησης μεταξύ της Δανίας και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Δανίας κατηγορήθηκε επίσης, με βάση το ίδιο άρθρο, για διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Ο Φρεντέρικσεν είχε βουλευτική ασυλία μέχρι τον Νοέμβριο, η οποία δεν ανανεώθηκε αφού αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Τον Μάιο του 2021, μια έρευνα πολλών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι η NSA χρησιμοποιούσε, τουλάχιστον μέχρι το 2014, το υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων της Δανίας για να παρακολουθεί υψηλόβαθμους αξιωματούχους τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία), μεταξύ των οποίων ήταν και η τότε καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία | Δίωξη μέλους του στρατού για τρομοκρατική δραστηριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
THEON | Πρώτη παραγγελία για γυροσκοπικά συστήματα πολλαπλών αισθητήρων από ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – Εξαγορά του 30% της εταιρίας Shock EOS με δικαίωμα απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού

THEON | Πρώτη παραγγελία για γυροσκοπικά συστήματα πολλαπλών αισθητήρων από ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – Εξαγορά του 30% της εταιρίας Shock EOS με δικαίωμα απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού

Η Theon International Plc (THEON) ανακοίνωσε το επόμενο βήμα της επένδυσης ύψους €10 εκατ., που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2024…

Pin It on Pinterest

Share This