Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε το νέο τετρακόπτερό της APUS 25 στη διεθνή αμυντική έκθεση…

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη, Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη, στο πλαίσιο του “OT Forum” που πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» εντός της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δημιουργία θόλου για αντιμετώπιση εναέριων με επανδρωμένων απειλών. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: “Η Ελλάδα φτιάχνει έναν “anti-drone” θόλο τεσσάρων επιπέδων. Θα τον ανακοινώσουμε. Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα, αλλά θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι γίνεται. Και γιατί θα το εξηγήσουμε; Γιατί αυτά γίνονται με το υστέρημα του Έλληνα πολίτη. Θέλουμε να του πούμε τι γίνεται με τα λεφτά του.”
Ερωτηθείς για το που παράγονται αυτά τα συστήματα, ο ΥΕΘΑ απάντησε: “τα τρία από τα τέσσερα εδώ! Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο ένα επίπεδο αποτελείται από μηχανήματα που έχουμε αγοράσει και κάποια στιγμή στο βάθος χρόνου θα έχουμε κι εκεί παραγωγή. Τα άλλα τρία επίπεδα δημιουργούνται από τη συνεργασία του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ, ώστε να μπορέσει η χώρα να έχει -νομίζω- ένα πάρα πολύ εξελιγμένο, να μην πω το πιο εξελιγμένο στον κόσμο. Τέσσερα επίπεδα “anti-drone” δεν υπάρχουν σε πολλές χώρες. Και μάλιστα ο «Κένταυρος» έχει αποδείξει όχι μόνο τη δυνατότητά του, ανιχνεύοντας άλλων χωρών drones που πετάνε από εδώ γύρω, για να μην γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αλλά έχει καταρρίψει drone σε μάχη στην Ερυθρά Θάλασσα.”.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα και κατά πόσο η Ελλάδα αγοράζει περισσότερο από τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ευρω κορβέτας, στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS και σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ενώ αγοράζει φρεγάτες και αεροσκάφη από την Γαλλία και άρματα και υποβρύχια από την Γερμανία.
Σχετικά με την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω του ΕΛΚΑΚ, δήλωσε τα εξής: “Το ΕΛΚΑΚ δεν έχει φτιαχτεί για να βοηθήσει να δημιουργηθούν μεγάλες πλατφόρμες, δηλαδή παραγωγή αεροσκαφών. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.
Το ΕΛΚΑΚ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει ήδη αποδείξει σε ελάχιστους μήνες ζωής τη χρησιμότητά του για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να φέρουν νέες ιδέες και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αμυντική σχεδίαση. Παράδειγμα, ο «Κένταυρος».
Ο «Κένταυρος» είναι σύμβαση ΕΑΒ-ΕΛΚΑΚ. Και άλλα “anti-drones” είναι σύμβαση ΕΛΚΑΚ-ΕΑΒ. Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες τις οποίες εξελίσσει το ΕΛΚΑΚ μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε 166 εκατομμύρια σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είναι αντίστοιχα ερωτημάτων που η Διεύθυνση Καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει προς το ΕΛΚΑΚ.
Δηλαδή έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και λένε «θα ήθελα να με βοηθήσεις, να μου δώσεις μια λύση στο εξής ερώτημα». Παίρνει αυτό το ερώτημα το ΕΛΚΑΚ και πάει στο οικοσύστημα και σου λέει, προσφέρετέ μου λύσεις σε αυτό. Παίρνει τη λύση, την πηγαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λέει: «Αυτή η λύση ικανοποιεί; Το πρωτότυπο δηλαδή, ικανοποιεί το αίτημα το οποίο έχετε; Σας κάνει τη δουλειά;» Εάν κάνει τη δουλειά, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν αγορά, αυτό είναι “proof of funds” και η παραγωγή προχωράει.
Πιστεύω και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν το λέω ως ελπίδα, ότι σε ελάχιστα χρόνια θα έχουμε δει μια πολύ μεγάλη μεταβολή σε αυτό το χώρο. Άλλωστε έτσι φτιάχτηκε η τεράστια αμυντική δυνατότητα του Ισραήλ. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο πράγμα κάνουν τα Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα τεράστιο βεβαίως, πολύ μεγαλύτερο οικοσύστημα. Έχουν (οι ΗΠΑ) την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), την In-Q-Tel (IQT), την οποία χρηματοδοτεί η CIA. Δεν είναι κάτι καινοφανές. Στην Ελλάδα φαίνεται περίεργο, γιατί δεν το κάναμε μέχρι χθες.”
Με πληροφορίες από: ΥΕΘΑ
Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Σχέδια για “Ατσάλινο Θόλο” αεράμυνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Gripen AI | Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον πιλότου – Ιστορική πτήση με το σύστημα «Centaur» για το σουηδικό μαχητικό
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πήρε τον έλεγχο ενός μαχητικού αεροσκάφους Gripen E της σουηδικής Saab και ενεπλάκη σε αερομαχία με άλλο μαχητικό.
HOUTRIS | Παρών στην DEFEA 2025 με ευρεία γκάμα ειδικοποιημένων οχημάτων και προϊόντων για τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις – Φωτογραφίες
Για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, κάθε στρατιωτικό επιτελείο χρειάζεται να έχει στην διάθεση του όλα τα διαθέσιμα μέσα…
IAI | Παρουσίαση του νέου τετρακόπτερου APUS 25
Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε το νέο τετρακόπτερό της APUS 25 στη διεθνή αμυντική έκθεση…
Άρθρο άποψης | Συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα: Εθνική Αποτυχία ή Εθνική Ευκαιρία
Στις 27 Μαΐου 2025, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αποφάσισε με ειδική πλειοψηφία και όχι με…
Άρθρο άποψης | Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία – Η Τουρκία έχει SSB – Η Κύπρος έχει Συμβούλιο – Η Ελλάδα έχει κενό
Η παρουσία μου στη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας FEINDEF στη Μαδρίτη δεν ήταν απλώς μια ακόμη επαγγελματική αποστολή. Ήταν μια αφορμή για προβληματισμό.
Πολεμική Αεροπορία | Τελετή Ορκωμοσίας της Β ΕΣΣΟ 2025 – Φωτογραφίες
Ορκωμοσία των κληρωτών της Β΄ ΕΣΣΟ 2025, στις εγκαταστάσεις της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης, στην Τρίπολη, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης…
Ιράν – Ισραήλ | Το χρονικό της σύγκρουσης – Ο ρόλος της Κύπρου και τα μέτρα για τους πολίτες – Φωτογραφίες & VIDEO
Η ισραηλινοϊρανική σύγκρουση, έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια μιας “τοπικού” χαρακτήρα σύγκρουσης και απέκτησε χαρακτηριστικά ευρύτερης
Εθνική Φρουρά | Εντυπωσιακό VIDEO από την ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2025
Εντυπωσιακό VIDEO από τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς στην ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2025…