Γερμανία | Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού για το 2023
Andreas Pogiatzi
Published on 03/10/2023 at 14:53

Εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού “άνευ προηγουμένου”, κατέγραψε φέτος η γερμανική αμυντική βιομηχανία, εξαιτίας των παραδόσεων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 02/10, από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρώτοι εννέα μήνες του 2023, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, ενέκρινε εξαγωγές αξίας 8,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, με άλλα λόγια μεγαλύτερες από ολόκληρο το 2022 (8,36 δισεκ. ευρώ).

Οι εξαγωγές του 2023, έχουν αποτελούν το δεύτερο υψηλότερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Οι μεγαλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν το 2021, όταν η Γερμανία εξήγαγε οπλικά συστήματα χρηματικού ύψους 9,35 δισεκ. ευρώ.  

Το ένα τρίτο των φετινών εγκεκριμένων εξαγωγών (3,3 δισεκ. ευρώ), αναλογούν στην Ουκρανία κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα όπου εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Οι εξαγωγές σε κράτη της ΕΕ και του NATO, όπως και σε άλλους συμμάχους του Βερολίνου (Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) ανήλθαν σε 4,3 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (1,03 δισεκ.) διατέθηκε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος του NATO και της ΕΕ, που βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού.

Σε άλλες, λεγόμενες τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εξαιρουμένης της Ουκρανίας, είχαν ήδη εγκριθεί εξαγωγές όπλων 1,16 δισεκ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό υψηλότερο από ό,τι όλη την περασμένη χρονιά (992 εκατ.).

Ο κυριότερος από τους αγοραστές της κατηγορίας είναι η Νότια Κορέα (251 εκατ. ευρώ). Πλην Ουκρανίας και Νότιας Κορέας, καμιά άλλη από τις λεγόμενες τρίτες χώρες δεν συγκαταλέγεται στην κορυφαία δεκάδα των κρατών-προορισμών γερμανικού στρατιωτικού υλικού.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Ο καγκελάριος Σολτς παρουσίασε την πρώτη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της χώρας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This