Γερμανία | Η Bundeswehr δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα σε πολεμική επίθεση
Defence Redefined
Published on 04/03/2023 at 11:46

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, κ. Πιστόριους, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα ή τους συμμάχους της εναντίον ενός επιτιθέμενου όπως ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση.

Όπως αναφέρει η Bild, ακόμη και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί δήλωναν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ μια τόσο σαφή δήλωση από υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ηγεσίες προσπαθούσαν να αποκρύψουν την απελπιστική κατάσταση του στρατού.

Ενδεικτικά, η προκάτοχος του κ. Πιστόριους, Κριστίνε Λάμπρεχτ, επιχείρησε ακόμη και να αποκρύψει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις αναφορές για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με το στρατιωτικό υλικό, ενώ επί υπουργίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντίστοιχες αναφορές είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες και οι βουλευτές μπορούσαν μόνο να διαβάσουν τα στοιχεία σε ειδική αίθουσα της Bundestag.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD, ο κ. Πιστόριους δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία οφείλει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Η Bundeswehr χρειάζεται επειγόντως όπλα, βαρύ εξοπλισμό, πυρομαχικά, αλλά και στρατιώτες, δήλωσε και η στάση του επαινέθηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης. 

Ο υπεύθυνος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν δήλωσε στην Bild ότι αυτό που λέει ο Πιστόριους είναι η πικρή αλήθεια και είναι θαρραλέο το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας δεν την ωραιοποιεί, αλλά την εκφράζει ανοικτά. Περιγράφει όμως με αυτόν τον τρόπο και το καθήκον του, δηλαδή, να αλλάξει τα πράγματα, και να λάβει γι’ αυτό την πολιτική υποστήριξη του κόμματός του.

Θετική ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του Συνδέσμου της Bundeswehr, Αντρέ Βούστνερ, ο οποίος δήλωσε επίσης στη BILD ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο ειλικρινά και αληθινά περιγράφει ο υπουργός Άμυνας την κατάσταση στην Bundeswehr. Το στράτευμα δεν είχε βιώσει μία τέτοια σαφήνεια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι επίσης σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει τώρα, καθώς δεν μπορεί η κατάσταση να παραμείνει έτσι.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία | Η κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων σε Κύπρο, Ινδία και Νίγηρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This