Γερμανία | Ενδιαφέρον για την αγορά “Σιδηρού Θόλου” με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 28/03/2022 at 17:45

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία “Σιδηρούς Θόλος”, στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της, που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

“Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγου”», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που είχαν δώσει νωρίτερα χθες σε γερμανικά ΜΜΕ κοινοβουλευτικοί.

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας θα φθάνουν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ ετησίως.

“Πρέπει να προστατευτούμε καλύτερα έναντι της ρωσικής απειλής. Για αυτό, χρειαζόμαστε γρήγορα αντιπυραυλική ασπίδα σε παγγερμανική κλίμακα”, εξήγησε ο ειδικός εισηγητής της Μπούντεσταγκ για τον αμυντικό προϋπολογισμό Αντρέας Σβαρτς, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) του καγκελάριου.

“Το ισραηλινό σύστημα Arrow 3 είναι καλή λύση”, πρόσθεσε σε δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στο ισραηλινό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με την Μπιλτ, το σύστημα αυτό, που έχει από σχεδιαστική σκοπιά τη βάση του σε αυτό που αποκαλείται “Σιδηρούς Θόλος”, θα κοστίσει περίπου 2 δισεκ. ευρώ και μπορεί να είναι “επιχειρησιακό” –να έχει τεθεί σε υπηρεσία– από το 2025 σε τρεις τοποθεσίες στη Γερμανία.

“Δοθείσης της απειλής και των διαφόρων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ρωσία, πρέπει βεβαίως να ενδιαφερθούμε, είναι λογικό”, τόνισε από την πλευρά της στην εφημερίδα Welt η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, η Μαρί-Άνιες Στρακ-Τσίμερμαν. 

Η ασπίδα αυτή είναι επαρκώς ισχυρή για να καλύπτει επίσης την Πολωνία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με γερμανικές πηγές. Για την άμυνά της έναντι πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η Γερμανία διαθέτει ήδη το αμερικανικό σύστημα Patriot.

Έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων, η Γερμανία προχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ιστορική αναστροφή της πολιτικής της για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για το Βερολίνο.

Πηγή: Euronews.com

Διαβάστε επίσης: Επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αποθήκες της Aramco στη Σαουδική Αραβία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This