Γερμανία | Εγκρίθηκε ψήφισμα της Μπούντεσταγκ που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Γιαζίντι
Defence Redefined
Published on 20/01/2023 at 11:57

Ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε το 2014 σε βάρος των Γιαζίντι του Ιράκ από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενέκρινε την Πέμπτη (19/1) το γερμανικό κοινοβούλιο.

Επίσης, το κοινοβούλιο πρότεινε σειρά μέτρων για τη στήριξη αυτής της κουρδόφωνης μειονότητας. Όλοι οι παρόντες βουλευτές υπερψήφισαν το κείμενο το οποίο είχε κατατεθεί από κοινού από τον κυβερνητικό συνασπισμό και το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

Το ΙΚ είχε κυρίως ως στόχο την πλήρη εξόντωση της κοινότητας των Γιαζίντι. Περισσότεροι από 5.000 Γιαζίντι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα από το ισλαμιστικό ΙΚ, ιδίως το 2014, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι άνδρες υποχρεώθηκαν να εξισλαμιστούν και όσοι αρνήθηκαν εκτελέστηκαν αμέσως ή εκτοπίστηκαν και υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία. Τα κορίτσια και οι γυναίκες έγιναν σκλάβες, βιάστηκαν και πουλήθηκαν, συνεχίζει το ψήφισμα. Κατά συνέπεια, η Μπούντεσταγκ αναγνωρίζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος της κοινότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία.

Η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γερμανία δίνει το παράδειγμα και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις που δεν το έχουν πράξει ακόμη να αναγνωρίσουν επισήμως τη γενοκτονία.

Πολλοί εκπρόσωποι της κουρδόφωνης μειονότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Το Βέλγιο, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Γιαζίντι. Όμως το σημαντικό στο γερμανικό ψήφισμα είναι ότι περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην εξάλειψη των συνεπειών της γενοκτονίας, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ακτιβιστής και προασπιστής των Γιαζίντι, Μιρζά Ντινάγι.

Στο κείμενο ζητείται από τη γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στη δικαστική δίωξη υπόπτων που βρίσκονται στη Γερμανία, να στηρίξει οικονομικά τη συλλογή αποδείξεων στο Ιράκ, αλλά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των καλλιεργειών των Γιαζίντι που καταστράφηκαν.

Τον Νοέμβριο, γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν Ιρακινό τζιχαντιστή για γενοκτονία σε βάρος των Γιαζίντι. Μια Γερμανίδα, που φέρεται ότι ήταν μέλος του ΙΚ, δικάζεται αυτήν την περίοδο στο Κόμπλεντς, κατηγορούμενη ότι μεταξύ 2016-19, στο Ιράκ και τη Συρία, μεταχειριζόταν σαν σκλάβα μια Γιαζίντι.

Πηγή: CNN Greece 

Διαβάστε επίσης: Μεσανατολικό | 40 χώρες ζητούν άρση των ισραηλινών κυρώσεων κατά της Παλαιστινιακής Αρχής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ειδικό πάνελ σχετικά με εξειδικευμένες πτυχές και συμπεράσματα του πολέμου στην Ουκρανία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This