ΓΕΕΘΑ | Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Άσκηση “STRONG BALKAN – 23” – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 11/11/2023 at 18:41

Από την Τρίτη 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία “STRONG BALKAN – 23”, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, την Σερβία και την Τουρκία.

Οι  Ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αντίστοιχου τύπου εντάσσονται στο πλαίσιο των “Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises” (B-9 CJSE), οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 ως πρωτοβουλία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα, και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι το έτος 2022, η αντίστοιχη δραστηριότητα φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα με την ονομασία “BALKAN SHIELD – 22”.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα ως εξής:

  • 1 Επιχειρησιακή Ομάδα (Special Operations Task Unit – SOTU) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • 2 Επιτελείς σχεδίασης της ΔΕΠ.

Κατά την διάρκειά της διεξήχθησαν μεταξύ άλλων ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις από Ε/Π (fast rope, rappel), εξουδετερώσεις – καταστροφές Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD), αντικείμενα Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης, καθώς και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης – βολές ελεύθερων σκοπευτών.

Την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης, παρουσία  του Διοικητή της Ι ΜΠ Υποστράτηγου Σαράντη Τυλιγαδά, ως εκπροσώπου του Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημητρίου Χούπη.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση “OCEAN SKY 2023”

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

Pin It on Pinterest

Share This