Γαλλία | Το “παράθυρο ευκαιρίας” για το Ιράν θα κλείσει σε μερικές εβδομάδες
Defence Redefined
Published on 13/07/2022 at 11:02

Το Ιράν έχει στη διάθεσή του “παράθυρο ευκαιρίας” μόλις μερικών εβδομάδων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, προειδοποίησε χθες Τρίτη η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, για την οποία η τρέχουσα κατάσταση είναι αφόρητη.

“Πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη υπομονή, όμως η τρέχουσα κατάσταση είναι πλέον αφόρητη διότι εδώ και μήνες το Ιράν τηρεί αναβλητική στάση”, δήλωσε η Κατρίν Κολονά χθες το βράδυ, τοποθετούμενη ενώπιον της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

“Υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας, ανοιχτός χώρος, ώστε το Ιράν να αποφασίσει εντέλει να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνέβαλε να καταρτιστεί, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα”, τόνισε η κυρία Κολονά. “Ο χρόνος πιέζει, η Τεχεράνη πρέπει να το συνειδητοποιήσει”, επέμεινε. “Το παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει σε μερικές εβδομάδες. Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι”.

Η συμφωνία με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας -που σύμφωνα με τη Δύση και το Ισραήλ επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που αρνείται πάγια- είχε υπογραφεί το 2015 από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία).

Όμως η συμφωνία πνέει τα λοίσθια μετά τη μονομερή αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήριζε ανεπαρκείς τις διατάξεις της και επέβαλε εκ νέου ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας BRICS

Εν είδει αντιποίνων, η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε προοδευτικά να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας, να παραβιάζει όρια που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, επιμένοντας ταυτόχρονα να αρνείται πως έχει την πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Από τον Απρίλιο του 2021, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να σωθεί η συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), μάταια μέχρι τώρα.

Έγιναν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στα τέλη του Ιουνίου στη Ντόχα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, όμως δεν υπήρξε καμία πρόοδος, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ο φάκελος αυτός θα βρεθεί στην καρδιά της περιοδείας στη Μέση Ανατολή την οποία ξεκινά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας στο Ισραήλ και την Παρασκευή στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.

“Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να αυξάνει τη διπλωματική και οικονομική πίεση ωσότου το Ιράν να είναι έτοιμο να επιστρέψει στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς του, πράγμα που παραμένω διατεθειμένος να κάνω και εγώ”, ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Βενεζουέλα | Υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς με αντίστοιχες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, της γνωστής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων MARSOC…

Pin It on Pinterest

Share This