Γαλλία | Σαμποτάζ σε ναυπηγεία με κομμένα πάνω από 60 καλώδια σε φρεγάτα υπό κατασκευή
Defence Redefined
Published on 25/05/2023 at 18:30

Συναγερμός σήμανε στην κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, όπου κατασκευάζονται και ελληνικές φρεγάτες, καθώς, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γαλλικού Le Télégramme, υπάρχουν καταγγελίες για σαμποτάζ στην υπό κατασκευή φρεγάτα Admiral Ronarc’h της Γαλλίας.

Όπως αναφέρουν πηγές πληροφόρησης που επικαλείται το γαλλικό μέσο ενημέρωσης, πριν από λίγες εβδομάδες κόπηκαν εσκεμμένα πολλά καλώδια στη νέα γαλλική φρεγάτα Admiral Ronarc’h, η οποία βρίσκεται από τα μέσα Ιανουαρίου σε ναυπηγο-επισκευαστική δεξαμενή και μάλιστα αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας το 2024.

Εκπρόσωποι της Naval Group δήλωσαν στο Le Télégramme ότι μετά την ανακάλυψη των δολιοφθορών σε ένα από τα πλοία τους, υπέβαλαν αμέσως καταγγελία και διενεργείται έρευνα, ενώ έχουν επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας στους χώρους εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελία στρατοδικείου της Ρεν, η οποία, ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ότι όντως έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταστροφή περιουσίας που μπορεί να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του Έθνους, ένα έγκλημα που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 411.9 του ποινικού κώδικα. 

Στο σημείο αυτό, είναι λογικό να προκύπτουν διάφορα ερωτήματα: αν πρόκειται για μεμονωμένη πράξη ενός δυσαρεστημένου υπαλλήλου ή μια επιχείρηση σαμποτάζ προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Το Le Telegramme τονίζει ότι για το συγκεκριμένο ποινικό έγκλημα, στην πρώτη περίπτωση, επιβάλλεται δεκαπενταετής κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 225.000 ευρώ. 

Ωστόσο, για την δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν τελείται με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ξένης δύναμης, ξένης εταιρείας ή οργανισμού ή υπό ξένο έλεγχο, η ίδια ποινική πράξη τιμωρείται με είκοσι χρόνια κράτηση και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ, διευκρινίζει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Καταδίκη για δολιοφθορά κατά του στρατού σε σιδηρόδρομους

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σημειώθηκε ένα παρόμοιο περιστατικό. Συγκεκριμένα, μια από τις νέες φρεγάτες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας που βρίσκεται υπό κατασκευή, η HMS Glasgow κλάσης Type 26, υπέστη σκόπιμη δολιοφθορά, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. 

Ορισμένα καλώδια στο HMS Glasgow καταστράφηκαν εκ προθέσεως, ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems.

Σύμφωνα με το UK Defense Journal, μια ομάδα δυσαρεστημένων εργολάβων διέκοψε τη διαδικασία ναυπήγησης της φρεγάτας κλάσης Type 26 κόβοντας περισσότερα από 60 καλώδια. 

Το κίνητρο πίσω από το σαμποτάζ φέρεται να είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με διαφορές πληρωμής. Συνολικά θα εγκατασταθούν περίπου 23.000 καλώδια στην φρεγάτα HMS Glasgow.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ και ΕΕ κάνουν λόγο για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This