Γαλλία | Ένταλμα σύλληψης κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Defence Redefined
Published on 16/11/2023 at 13:59

Σημαντική τους επιτυχία θεωρούν πέντε ΜΚΟ την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον αδελφό του Μαχέρ Αλ Άσαντ και άλλους δύο κορυφαίους αξιωματούχους του καθεστώτος της Συρίας για την κατηγορία της χρήσης απαγορευμένων χημικών στην επίθεση στην Ντούμα που χρονολογείται από το 2013.

Ο δικηγόρος Στιβ Κόστας, εκπρόσωπος της Οpen Society Justice Initiative, θυγατρική του ιδρύματος του Τζωρτζ Σόρος, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης από το δικαστικό σύστημα μίας χώρας έναντι εν ενεργεία ηγέτη άλλης χώρας για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στο ένταλμα περιγράφεται ως συνεργός στα εγκλήματα θεωρώντας ότι δεν θα μπορούσαν να συντελεστούν χωρίς να είναι σε γνώση του οι ενέργειες.

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί πολλάκις την χρήση χημικών για να καταστείλει τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου. Το 2013 η Συρία υπέγραψε την συνθήκη περί μη διάδοσης των χημικών όπλων και παρέδωσε ότι αποθέματα διέθετε.

Το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας στις 13 Μαΐου του 2023 απεφάνθη ότι η γαλλική δικαιοσύνη διαθέτει την δικαιοδοσία να εκδίδει εναντίον αλλοδαπών διεθνή εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά που συνετελέσθησαν κι εκτός γαλλικού εδάφους. Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν επίσης πυροδοτήσει νομικές καταγγελίες στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από τον Άσαντ που κλιμακώθηκε σε θανατηφόρα σύγκρουση που προσέλκυσε ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος – Συρία | Στο Κάιρο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών 12 χρόνια μετά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This