Βουλγαρία | Το κοινοβούλιο επικύρωσε την αγορά 8 νέων μαχητικών F-16
Defence Redefined
Published on 28/11/2022 at 10:35

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε με 151 ψήφους υπέρ έναντι 42 κατά και οκτώ αποχές, τη διεθνή συμφωνία (LOA) BU-D-SAD “Απόκτηση οκτώ νέων αεροσκαφών F-l6 C/D Block 70, πυρομαχικών, μέσων εκπαίδευσης, μέσων συντήρησης, ανταλλακτικών, αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευσης για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία” και τη διεθνή συμφωνία (LOA) BU-PLBC “Πολυλειτουργικό Σύστημα Διανομής Πληροφοριών – Κοινό Τακτικό Ραδιοσύστημα (MIDS JTRS) και σχετική υποστήριξη και εξοπλισμός”. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση.

Οι δύο συμφωνίες υλοποιούν το δεύτερο στάδιο του έργου για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών για τη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία. Οι συμφωνίες ανέρχονται σε ύψος 1.292.740.102 και 3.672.083 δολαρίων ΗΠΑ αντίστοιχα.

Η αναγκαία δημοσιονομική δαπάνη της Βουλγαρίας για το δεύτερο στάδιο του έργου των νέων μαχητικών αεροσκαφών ανέρχεται συνολικά σε 1.296.412.185 δολάρια ΗΠΑ χωρίς ΦΠΑ. Δεδομένου ότι η Βουλγαρία δικαιούται να πληρώσει σε δόσεις για όλες τις συμφωνίες που σύναψε πρόσφατα και στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικών στρατιωτικών πωλήσεων (FMS), τα χρήματα προγραμματίζεται να καταβληθούν εντός δέκα ετών.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών κατά έτη προτάθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει εάν τροποποιηθεί μια συγκεκριμένη συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία του Νόμου για τις Διεθνείς Συμφωνίες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ή/και σε συντονισμό με το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών.

Για λόγους εμπιστευτικότητας, το άρθρο 3 του νομοσχεδίου προτείνει στην Εθνοσυνέλευση να διατάξει να μη δημοσιευτούν οι συμφωνίες. Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα των οκτώ αεροσκαφών F-16 που η Βουλγαρία πρόκειται να αποκτήσει.

Η διαδικασία για την επίτευξη των συμφωνιών άρχισε τον Αύγουστο του 2021, με Επιστολή Αίτησης για Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOR for LOA) από τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της τελευταίας τακτικής κυβέρνησης. Οι τελικές συμφωνίες υπογράφηκαν την 15η Ιουλίου 2022 στη Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη και την 9η Νοεμβρίου 2022 στη Σόφια.

Η συμφωνία για την αγορά των πρώτων οκτώ αεροσκαφών F-16 Block 70 και την παροχή σχετικής υποστήριξης, πυρομαχικών, πυραύλων Sidewinder AIM 9X Block II και σχετικού υλικού και υπηρεσιών ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο να παραδοθούν στα μέσα του 2023 και τα τελευταία δύο το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά η επιδημία Covid-19 καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Έγκριση για απόκτηση άλλων οκτώ F-16 – Παραγγελία ύψους 1,3 δις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ειδικό πάνελ σχετικά με εξειδικευμένες πτυχές και συμπεράσματα του πολέμου στην Ουκρανία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This