Βουλγαρία | Απελαύνονται 70 Ρώσοι διπλωμάτες
Defence Redefined
Published on 29/06/2022 at 12:40

Εβδομήντα μέλη της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας θα απελάσει η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

“Η Βουλγαρία πρόκειται να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες (…) Οι υπηρεσίες μας τους έχουν ταυτοποιήσει ως άτομα που εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας”, είπε σε δημοσιογράφους. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στη Βουλγαρία που απελαύνεται με μια κίνηση.

“Όλοι όσοι εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Βουλγαρίας θα κληθούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αναμένουμε ένα αεροπλάνο 70 θέσεων να αναχωρήσει για τη Μόσχα”, πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Αυτά τα άτομα που προσδιορίζονται ως “απειλή για την εθνική ασφάλεια” πρέπει να φύγουν από την χώρα έως τις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τη Ρωσία να απαντά με αντίποινα.

Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι κάλεσε την Τρίτη την πρέσβη της Ρωσίας στη Σόφια Ελεονόρα Μιτροφάνοβα για να την ενημερώσει για την απόφαση της Σόφιας.

Η Βουλγαρία, η οποία αναμένει από τη Ρωσία να κλείσει προσωρινά το γενικό της προξενείο στη Ρούσε, στη βόρεια Βουλγαρία, από την πλευρά της θα κλείσει προσωρινά το προξενείο της στην Αικατερινούπολη (Ουράλια), διευκρινίζει το υπουργείο.

Η βαλκανική χώρα είχε ήδη απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Euronews.

Σήμερα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, πιστός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης όταν την κυβερνούσαν κομμουνιστές, εξακολουθεί να διατηρεί στενούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αλλά μια σειρά από σκάνδαλα κατασκοπείας από το 2019 έχουν επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Ρωσία | Η Ρωσία απέλασε 8 Έλληνες διπλωμάτες – Η απάντηση της Αθήνας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This