Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…

Η Βουλγαρία πρέπει να αποκτήσει άλλα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, ώστε να μπορεί να έχει μια πλήρη μοίρα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ, μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο του σχεδίου επενδυτικών δαπανών για την απόκτηση ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους – δεύτερο στάδιο.
Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, η πρώτη παρτίδα των οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα φτάσει το 2025 αλλά αυτά δεν αρκούν για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου.
Σύμφωνα με τους λόγους του ψηφίσματος, που κατατέθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, οι στόχοι είναι να εξοπλιστεί πλήρως μια μοίρα 16 μαχητικών F-16 Block 70 πολλαπλών ρόλων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία οικοδόμησης πλήρων δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση και τη χρήση του αεροπορικού εξοπλισμού, του οπλισμού και των συστημάτων εδάφους, που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου σταδίου του έργου για την απόκτηση ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους.
Η παραγγελία κοστολογείται γύρω στα 1,3 δις δολάρια. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο στρατός της Βουλγαρίας δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της χώρας μετά το 2023, όταν τα απαρχαιωμένα σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά Mikoyan MiG 29 πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.
Τα πρώτα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 που θα φτάσουν το 2025 είναι ανεπαρκή για να την προστασία του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Στογιάνοφ. Λόγω του κενού ισχύος στον αέρα, το υπουργείο αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι είχε ζητήσει προσφορές μίσθωσης μαχητικών αεροσκαφών από τέσσερις χώρες για να εξασφαλίσει τις δυνατότητές του στον αέρα έως ότου τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα οκτώ αμερικανικά F-16 το 2027 ή το 2028. Οι χώρες με τις οποίες φαίνεται να ήρθε σε επαφή η Βουλγαρική κυβέρνηση είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Defensenews
Διαβάστε επίσης: Balkan Spirit 2022 | Επίδειξη επιχειρησιακών διαδικασιών από τις ειδικές δυνάμεις Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Το UAS Camcopter S-100 στις ελληνικές φρεγάτες | Επίσκεψη Δένδια στην Αυστρία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Αυστρία, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.