Βουλγαρία | Έγκριση για απόκτηση άλλων οκτώ F-16 – Παραγγελία ύψους 1,3 δις
Defence Redefined
Published on 05/11/2022 at 18:30

Η Βουλγαρία πρέπει να αποκτήσει άλλα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, ώστε να μπορεί να έχει μια πλήρη μοίρα, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ, μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο του σχεδίου επενδυτικών δαπανών για την απόκτηση ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους – δεύτερο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, η πρώτη παρτίδα των οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα φτάσει το 2025 αλλά αυτά δεν αρκούν για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου.

Σύμφωνα με τους λόγους του ψηφίσματος, που κατατέθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, οι στόχοι είναι να εξοπλιστεί πλήρως μια μοίρα 16 μαχητικών F-16 Block 70 πολλαπλών ρόλων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία οικοδόμησης πλήρων δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση και τη χρήση του αεροπορικού εξοπλισμού, του οπλισμού και των συστημάτων εδάφους, που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρώτου και δεύτερου σταδίου του έργου για την απόκτηση ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους.

Η παραγγελία κοστολογείται γύρω στα 1,3 δις δολάρια. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο στρατός της Βουλγαρίας δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της χώρας μετά το 2023, όταν τα απαρχαιωμένα σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά Mikoyan MiG 29 πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Τα πρώτα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 που θα φτάσουν το 2025 είναι ανεπαρκή για να την προστασία του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Στογιάνοφ. Λόγω του κενού ισχύος στον αέρα, το υπουργείο αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι είχε ζητήσει προσφορές μίσθωσης μαχητικών αεροσκαφών από τέσσερις χώρες για να εξασφαλίσει τις δυνατότητές του στον αέρα έως ότου τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα οκτώ αμερικανικά F-16 το 2027 ή το 2028. Οι χώρες με τις οποίες φαίνεται να ήρθε σε επαφή η Βουλγαρική κυβέρνηση είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ, Defensenews

Διαβάστε επίσης: Balkan Spirit 2022 | Επίδειξη επιχειρησιακών διαδικασιών από τις ειδικές δυνάμεις Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This