Βενεζουέλα – Κολομβία | Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους έπειτα από τρία χρόνια
Defence Redefined
Published on 29/08/2022 at 16:05

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία αποκατέστησαν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις τους, που είχαν διακοπεί πριν από τρία χρόνια και πλέον, με την άφιξη στο Καράκας χθες Κυριακή του κολομβιανού πρεσβευτή, που διόρισε ο νέος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.

Ο πρεσβευτής, ο Αρμάντο Μπενεντέτι, ανέφερε μέσω Twitter πως οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα δεν έπρεπε να είχαν διακοπεί ποτέ, είναι αδέλφια και δεν μπορεί να τους χωρίζει μια νοητή γραμμή.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, πάνω από 8 εκατομμύρια Κολομβιανοί εξασφαλίζουν τα προς το ζην χάρη στο διμερές εμπόριο με τη Βενεζουέλα. Ένας από τους σκοπούς της ανανέωσης των διμερών διπλωματικών δεσμών είναι να αποκατασταθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Καράκας και η Μπογκοτά ανακοίνωσαν την 11η Αυγούστου την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Πέρα από την ανταλλαγή πρεσβευτών, η διαδικασία εξομάλυνσης προβλέπει επίσης το πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.000 και πλέον χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες και παρέμεναν εντελώς κλειστά για τα οχήματα από το 2015, ενώ άνοιξαν ξανά για τους πεζούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς. 

Καράκας και Μπογκοτά σκοπεύουν επίσης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.

Το εμπορικό επιμελητήριο Κολομβίας-Βενεζουέλας προβλέπει ότι οι διμερείς ανταλλαγές θα έχουν αξία που θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και των 1,2 δισεκ. δολαρίων το 2022. Δεν ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια πέρυσι.

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογκοτά τον Φεβρουάριο του 2019, αφού ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του σοσιαλιστή ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο, αλλά να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Βενεζουέλα | Υπέγραψαν συμφωνία 20ετούς συνεργασίας στον απόηχο της Συνόδου της Αμερικής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This