Αφρική | Στρατιωτική συμμαχία σχηματίζουν τα χουντικά καθεστώτα του Σαχέλ
Defence Redefined
Published on 18/09/2023 at 10:25

Στη δημιουργία αμυντικής συμμαχίας υπό την ονομασία “Συμμαχία Κρατών του Σαχέλ” (AES) συμφώνησαν τα στρατιωτικά καθεστώτα που κυβερνούν στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. 

Στόχος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της χούντας του Μάλι, Ασιμί Γκοϊτά, είναι να εδραιωθεί μια αρχιτεκτονική συλλογικής άμυνας και αλληλοβοήθειας. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας ενός ή περισσότερων συμβαλλομένων μερών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον και των υπολοίπων μερών και άρα σημαίνει τη χορήγηση βοήθειας και διάσωσης από όλα τα μέρη, κατ’ ιδίαν ή συλλογικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ενόπλων δυνάμεων, για την αποκατάσταση και την εγγύηση της ασφάλειας στον χώρο που καλύπτει η συμμαχία. 

Μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO – ECOWAS) αξιώνει οι στρατιωτικές αρχές να αποκαταστήσουν αμέσως τη συνταγματική τάξη, αφήνοντας ελεύθερο και αποκαθιστώντας στην εξουσία τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο περιφερειακός οργανισμός έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης και επέβαλε βαριές κυρώσεις στον Νίγηρα. Τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί λένε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Νίγηρα ή των ιδίων θα ήταν παράνομη και παράλογη και θα οδηγούσε σε άμεση αντίδραση από πλευράς τους.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό, όπου κυβερνούν οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία με τα πραξικοπήματα του 2022 και του 2020 αντίστοιχα, εξέφρασαν σχεδόν αμέσως την αλληλεγγύη τους προς τους στρατηγούς στη Νιαμέ μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Νίγηρας | Συνομιλίες σε εξέλιξη για την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This