ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 5 από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών
Defence Redefined
Published on 09/08/2021 at 18:39

Οι Ταλιμπάν επέκτειναν χθες Κυριακή τα εδάφη που κατέχουν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν. Κατέλαβαν τρεις ακόμη επαρχιακές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Κουντούζ, συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους, που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει. 

Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες, την Σαρ-ι-Πουλϊ και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ. Κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.

Αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και τοπικοί αξιωματούχοι έφυγαν με προορισμό κοντινή περιοχή. “Η κυβέρνηση δεν έστειλε ενισχύσεις και αποσυρθήκαμε από την πόλη”, είπε. Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε την κατάληψη της Ταλοκάν, διαβεβαιώνοντας ότι “η ασφάλεια αποκαταστάθηκε” στην πόλη, όπως και στην Κουντούζ και στη Σαρ-ι-Πουλ, που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες χθες το πρωί.

Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν μαχητές “σε όλα τα κτίρια-κλειδιά της πόλης”, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κουντούζ. Η πόλη των περίπου 300.000 κατοίκων, που είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2016, αποτελεί σταυροδρόμι στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ανάμεσα στην Καμπούλ και το Τατζικιστάν. 

Η κατάληψη της Κουντούζ χαρακτηρίζεται η πρώτη μείζων στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν αφότου εξαπέλυσαν τον Μάιο την γενικευμένη έφοδό τους. Εκμεταλλεύθηκαν την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί ως την 31η Αυγούστου. Αφού κατέλαβαν συναντώντας ασθενική αντίσταση αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. “Επικρατεί απόλυτο χάος”, είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλ Αζίζ, κάτοικος του κέντρου της Κουντούζ.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Προέλαση των Ταλιμπάν και βομβαρδισμοί από την Αφγανική Αεροπορία – VIDEO

Νευραλγικός άξονας

Στα τέλη Ιουνίου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το συνοριακό φυλάκιο Σιρ Χαν Μπαντάρ, στη μεθόριο Αφγανιστάν-Τατζικιστάν, πάνω σε έναν νευραλγικό άξονα για τις οικονομικές σχέσεις με την κεντρική Ασία. Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τομείς-κλειδιά της Κουντούζ. Ειδικές Δυνάμεις “διεξάγουν εκκαθαριστική επιχείρηση. Ορισμένα κτίρια, όπως αυτό της εθνικής ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, απελευθερώθηκαν”, διαβεβαίωσε.

Μετά την Κουντούζ, στα χέρια των ανταρτών έπεσε και η Σαρ-ι-Πουλ. Είχαν ήδη καταλάβει το Σάββατο, βορειότερα, τη Σεμπεργάν, προπύργιο του διαβόητου πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ. 

Η Παρουίνα Αζίμι, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε τηλεφωνικά ότι τα μέλη της δημόσιας διοίκησης και οι στρατιωτικοί αποσύρθηκαν σε στρατόπεδα περίπου τρία χιλιόμετρα από τη Σαρ-ι-Πουλ. 

Ταχεία προέλαση

Η ανικανότητα των αρχών στην Καμπούλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης. Το βόρειο Αφγανιστάν ήταν άλλωστε η περιοχή όπου οι Ταλιμπάν συνάντησαν την πιο σθεναρή αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, τη δεκαετία του 1990. Ο Ράιαν Κρόκερ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, εκτίμησε ότι είναι πιθανότερος ένας παρατεταμένος εμφύλιος, παρά η ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Την Παρασκευή, οι ισλαμιστές κατέλαβαν επίσης την πόλη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ (νότια), στα σύνορα με το Ιράν. Η Κανταχάρ (νότια) και η Χεράτ (δυτικά), η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν αντίστοιχα, δέχονται επίσης επιθέσεις εδώ και αρκετές ημέρες, όπως και η Λασκάρ Γκα (νότια), πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, προπυργίου των Ταλιμπάν. 

Η ταχύτητα της προέλασης των ισλαμιστών μαχητών κατέλαβε εξαπίνης παρατηρητές αλλά και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς σημειώνεται παρά την υποστήριξη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τα αεροπορικά πλήγματα, παραδέχεται η Νικόλ Φεράρα, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM). 

Οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 μέχρι το 2001, επιβάλλοντας τη δική τους, φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλαμικού νόμου, προτού ανατραπούν με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Τραγική κατάσταση στην Πολεμική του Αεροπορία – Διαβεβαίωση ΗΠΑ για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This