Αυγουστής Ευσταθίου | “Έφυγε” από τη ζωή ο συναγωνιστής του Αυξεντίου
Defence Redefined
Published on 02/08/2022 at 10:58

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός με το ψευδώνυμο “Ματρόζος”, που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά, όπως ανακοίνωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς. Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήταν οι φτωχότεροι της Πόλης. 

Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατό του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής, σε ηλικία 6 χρονών, πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του.

Ο Αυγουστής, όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια. Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση-Ένωση. 

Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των πρωτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίστηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1955, ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α. Αγωνίστηκε στην διανομή φυλλαδίων, εγγραφή συνθημάτων, ρίψη χειροβομβίδων, σαμποτάζ και τελικά στις ομάδες εκτελεστών. 

Διαβάστε επίσης: Χαράλαμπος Πετρίδης | Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στην παρουσίαση του Λευκώματος “Ο ήρωας Τάσος Μάρκου”

Ύστερα από διαταγή της οργανώσεως εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του Τομεάρχου Λευκωσίας βγήκε στο Αντάρτικο, στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στις διαταγές του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.

Ο εκλιπών βρισκόταν στην ομάδα του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι και την ημέρα της θυσίας του. Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της Ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διατάχθηκαν από τον “μάστρο” τους να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην μάχη του Μαχαιρά συμπολέμησε με τον Αυξεντίου και από την φωτιά στο κρησφύγετο έπαθε εγκαύματα. Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο, για να περιποιηθούν τα εγκαύματά του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του Ένοπλου Αγώνα και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Κηδεύτηκε ο Αστυνομικός Ανδρέας Πολυκάρπου που ήταν αγνοούμενος από το 1964

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This