Αστυνομία Κύπρου | Εκπαίδευση των μοτοσικλετιστών της Ομάδας «Ζ» και του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσυκλετιστών – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 29/08/2022 at 13:01

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση που έλαβαν τα μέλη της Ομάδας Μοτοσικλετιστών «Ζ» των επαρχιακών Τμημάτων Τροχαίας και του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσικλετιστών (ΕΟΜΟ) της Τροχαίας Αρχηγείου στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου. Η εν λόγω εκπαίδευση περιελάμβανε δύο φάσεις, 1-5 Αυγούστου και 22-26 Αυγούστου και συμμετείχαν συνολικά 49 μέλη, δηλ. 37 άτομα της ομάδας Ζ, διαφόρων επαρχιών, καθώς και 12 μέλη του ΕΟΜΟ.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιελάμβανε τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά μαθήματα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε κατα΄την διάρκεια της εκπαίδευσης τα μέλη που εκπαιδεύονται στην Αστυνομική Ακαδημία  και τα επιθεώρησε μαζί με τις μοτοσικλέτες και τον προσωπικό τους εξοπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Η ανάγκη για τη δημιουργία της Ομάδας Μοτοσικλετιστών «Ζ», προέκυψε από τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης. Η σύστασή της έγινε με σκοπό την ταχύτερη μετάβαση σε σημεία όπου παρίσταται ανάγκη και την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στην προσπάθεια που γίνεται για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος. Πρόκειται για ταχυκίνητη και ευέλικτη αστυνομική ομάδα, η οποία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά. Η Ομάδα αυτή υφίσταται στις τέσσερις μεγαλύτερες επαρχίες της Κύπρου (Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας) με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του θεσμού και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Οι μοτοσικλετιστές της Ομάδας «Ζ» υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα επαρχιακά Τμήματα Τροχαίας και φέρουν την εγκεκριμένη στολή ειδικών καθηκόντων και επιχειρήσεων, ενώ είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα χρειώδη και εξοπλισμό και κινούνται σε όλο το οδικό δίκτυο, σε συνεργασία με τα μέλη του ΕΟΜΟ Τροχαίας Αρχηγείου.

Στην αποστολή της Ομάδας Μοτοσικλετιστών «Ζ» συγκαταλέγεται η επιτήρηση και λήψη προληπτικών μέτρων για παραβάσεις των Νόμων και Κανονισμών της Τροχαίας, η παροχή βοήθειας και τροχαίων διευκολύνσεων στο κοινό για ζητήματα τροχαίας και θέματα οδικής ασφάλειας, η διευθέτηση για την ομαλή κίνηση της τροχαίας σε περιπτώσεις οδικών συγκρούσεων, η παρακολούθηση επικίνδυνων σημείων (διασταυρώσεων, απότομων στροφών), η απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης, η άμεση μετακίνηση εμποδίων και οχημάτων που ακινητοποιούνται στους δρόμους, η συνοδεία επισήμων προσώπων και η άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά και σοβαρά συμβάντα που συμβαίνουν εντός της αρμοδιότητας της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Οι μοτοσικλετιστές-αστυνομικοί της Ομάδας «Ζ», όσο και του ΕΟΜΟ της Τροχαίας Αρχηγείου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πάταξη διαφόρων μορφών εγκληματικότητας, στην προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και ενισχύουν την αποτελεσματικότερη προληπτική δράση της Αστυνομίας, ώστε να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και να υπηρετεί τον πολίτη.

Πηγή: Cyprus Police News

Διαβάστε επίσης: Φύλαξαν τα σύνορα και επιστρέφουν στην Κύπρο τα 21 μέλη της ΜΜΑΔ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This