Αστυνομία Κύπρου | Έργο στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για εξοπλισμό κατά της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας
Defence Redefined
Published on 21/01/2025 at 12:27

Η Αστυνομία Κύπρου, στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, υλοποιεί έργο με τίτλο «Μέτρα καταστολής της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας», με την εμπλοκή της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.). 

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μελών της Μ.Μ.Α.Δ. και των τμημάτων της, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση τρομοκρατικών ή άλλων εγκληματικών ενεργειών εναντίον του κράτους και των πολιτών.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 2.645.826,93 ευρώ. Βασίζεται στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014. 

Οι προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνουν την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, την προστασία δυνητικών στόχων και κρίσιμων υποδομών, την αποτελεσματική δίωξη των παρανομούντων και την άμεση ανταπόκριση σε πιθανά τρομοκρατικά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Νέοι Κινητοί Σταθμοί Διοίκησης και περιπολικά οχήματα

Η αυξανόμενη εγκληματικότητα, που περιλαμβάνει τρομοκρατικές ενέργειες, παράνομη διακίνηση μεταναστών, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, επηρεάζει δραματικά την παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω ειδικών δράσεων, που ευθυγραμμίζονται με το σχέδιο δράσης του Αρχηγού Αστυνομίας και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Εσωτερική Ασφάλεια.

Οι δράσεις που προβλέπονται περιλαμβάνουν την αγορά εξειδικευμένων μεταφορικών μέσων, όπως θωρακισμένα οχήματα, οχήματα τύπου βαν και διπλοκάμπινα, για τη μεταφορά μελών της Μ.Μ.Α.Δ. και αστυνομικών σκύλων. 

Επιπλέον, θα αγοραστεί εξειδικευμένος εξοπλισμός, όπως συστήματα ενδοεπικοινωνίας, θερμικής παρακολούθησης, διόπτρες με τηλέμετρο και νυχτερινής όρασης, που θα εξυπηρετούν την ομάδα Εφόδου, τους ελεύθερους σκοπευτές του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (Ε.Α.Ο.) και τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Μ.Μ.Α.Δ.

Το έργο εντάσσεται στον ειδικό στόχο 3 (SO3) – Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εγκληματικότητας – του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027. Η εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας στην Κύπρο, ενισχύοντας την ικανότητα της αστυνομίας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός της Αστυνομίας | Αναλυτικά οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This