Αρμενία | Δυσοίωνες προειδοποιήσεις Πασινιάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Defence Redefined
Published on 23/12/2022 at 12:30

Ελλείψεις τροφίμων αντιμετωπίζει ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω αποκλεισμού που βρίσκεται πλέον στη δεύτερη εβδομάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τη Ρωσία ότι δεν εκπληρώνει την ειρηνευτική της αποστολή στην περιοχή.

Ο θύλακας αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι κάτοικοί του είναι στην πλειονότητά τους Αρμένιοι. Ο θύλακας αποσχίστηκε έπειτα από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από έναν πόλεμο σύντομης διάρκειας, ο οποίος κατέληξε σε εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στον πόλεμο του 2020, η Αρμενία ηττήθηκε και αναγκάστηκε να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα είναι εξαιρετικά τεταμένη ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον αρμένικο ειδησεογραφικό ιστότοπο Hetq.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έχει προτείνει όρους στο Αζερμπαϊτζάν για την άρση του αποκλεισμού.

Ο μόνος δρόμος που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ διέρχεται από τον διάδρομο Λατσίν στο έδαφος του ΑζερμπαΪτζάν, τον οποίο μια ομάδα Αζέρων πολιτών, που αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι ακτιβιστές, απέκλεισε στις 13 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Αζερμπαϊτζάν | Ακύρωση των συνομιλιών με Αρμενία αρνούμενο την παρουσία Μακρόν

Ο Πασινιάν ανέφερε ότι εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν χωρισμένες λόγω του αποκλεισμού με ελλείψεις σε ορισμένα βασικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενώ ανέφερε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν στον θύλακα.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές συμμετέχουν σε μια ειλικρινή διαμαρτυρία ενάντια σε παράνομες εξορύξεις από Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν αυτές που απέκλεισαν τον δρόμο.

Ο Hetq μετέδωσε επίσης ότι ο Πασινιάν κατηγόρησε τις ειρηνευτικές δυνάμεις ότι δεν εκπληρώνουν τις ευθύνες που τους ανατέθηκαν όταν αναπτύχθηκαν στην περιοχή το 2020. 

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διατηρήσουν μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την τάξη στις περιοχές όπου είχαν αναπτυχθεί. 

Παραβιάσεις της εκεχειρίας του 2020 παραμένουν συνηθισμένες, με περισσότερους από 200 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές σε μια έξαρση των μαχών τον Σεπτέμβριο.

Ο Πασινιάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε η περιοχή να παρακολουθείται είτε από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, είτε από αποστολή υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: ΕΕ | Ανάπτυξη πολιτικής αποστολής στην Αρμενία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων, αποβατικών και πλωτών μέσων, μαζί με Ομάδες Αμφίβιων Αποστολών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι από την 6η Φεβρουαρίου 2023 θα βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους…

Pin It on Pinterest

Share This