Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…

Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στο Γερεβάν, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για υποχωρητικότητα.
Η ένταση που σιγόβραζε μεταξύ των δύο χωρών κατέληξε στο ξέσπασμα ενός πολέμου, διάρκειας έξι εβδομάδων, το φθινόπωρο του 2020. Οι αζέρικες δυνάμεις εκδίωξαν τους Αρμένιους από εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990 εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτού να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την εκεχειρία στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε την Κυριακή διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον Πασινιάν και στη συνέχεια ακολούθησε μια τριμερής, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα του Καραμπάχ.
Σύμφωνα με το Μπακού, ο Αλίγεφ είπε στον Μισέλ ότι «το Αζερμπαϊτζάν παραθέτει πέντε αρχές βασισμένες στο διεθνές δίκαιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».
«Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία σύνταξης της ειρηνευτικής συμφωνίας θα επιταχυνθεί», πρόσθεσε η αζερική προεδρία στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Πασινιάν αυζήτησε με τον Μισέλ την κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη να επιλυθούν ανθρωπιστικά ζητήματα, σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχυ» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
*Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Καταγγέλει επιθέσεις από Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
ΗΠΑ | Μαζικές ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι
Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη στοίχισαν τη…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.