ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αραγίκ Χαρουτουνιάν | “Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση” – Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα – VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/11/2020 at 09:39

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε “οδυνηρή”, για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι “υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ”, χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό “απίστευτα οδυνηρό για εμένα” όσο “και για τον λαό μας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τριμερή συμφωνία με τους ηγέτες της Αρμενίας και της Ρωσίας η οποία προβλέπει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η τριμερής συμφωνία αποτελεί “ορόσημο για την επίλυση της σύγκρουσης”, τόνισε ο Αλίεφ σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο “ευχαρίστησε” προσωπικά.

“Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα (σ.σ χθες) δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών”, υπογράμμισε ο Αλίεφ. Ο Αζέρος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να αναπτύσσει 1.960 στρατιωτικούς στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ειρηνευτικό ρόλο. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται ήδη αεροπορικώς από τη Ρωσία στην εμπόλεμη ζώνη κατόπιν της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Ο Πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, μετά την τριμερή συμφωνία η οποία υπεγράφη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη “θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες” για να υπάρξει “μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατά τον ρώσο Πρόεδρο, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Κύπρου).

Ο Πρόεδρος Αλίεφ δήλωσε ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αναπτυχθεί μόνο ρωσική, αλλά και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν “τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις”, είπε ο Αζέρος Πρόεδρος. 

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Σε δυσμενή θέση η αρμενική άμυνα – Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Δήλωση Αραγίκ Χαρουτουνιάν: 

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, Αραγίκ Χαρουτουνιάν, εξήγησε τους λόγους, κάτω από τους οποίους η Αρμενία, αναγκάστηκε να υπογράψει την συνθηκολόγηση. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες έφτασαν 2 με 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Στεπανακέρτ και ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να χαθεί ολόκληρο το Αρτσάχ. 

Συνοπτικά ανέφερε ότι: 

⁃ Δεν ξέρω πως η ιστορία θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση, αλλά αναγκαστήκαμε να την πάρουμε.

 ⁃ Οι μάχες πραγματοποιήθηκαν 2-3 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ. Εάν δεν πέρναμε αυτή την απόφαση θα χάναμε ολόκληρο το Αρτσάχ, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες.

 ⁃ Πρόσφατα, καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα των drone, αλλά την τελευταία μέρα, ο εχθρός κατάφερε να χρησιμοποιήσει ξανά τα UAV του προξενόντας μας σημαντικά πλήγματα. Όλοι μας, όλοι οι ηγέτες, πρέπει να απαντήσουμε στο γεγονός ότι είχαμε ένα τέτοιο πρόβλημα.

 ⁃ Αναγκαστήκαμε (να πάρουμε αυτήν την απόφαση) έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλες απώλειες. Πολεμήσαμε ενάντια στις δυνάμεις 8 χωρών.

– Τα σημαντικότερα προβλήματά μας ήταν η εσωτερική διαφωνία και πανικός.

– Έχω μιλήσει με εκπροσώπους της ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Μπάκο Σαχάκιαν, Αρκάντι Γκούκασιαν, Βιτάλι Μπαλασανάν και άλλων, και όλοι είναι έτοιμοι να συντονιστούν και να συνεργαστούν μαζί μας. Συζητάμε μαζί τους

 ⁃ Όλοι είπαν ότι μια προσωρινή ή τελική ανακωχή ήταν αναπόφευκτη. Διαφορετικά, θα είχαμε χάσει όλο το Artsakh σε λίγες μέρες. Δεν υπήρχαν πλέον πόροι για να συνεχίσουμε τις μάχες.

 ⁃ Δεν χρειαζόμαστε εμφύλιο πόλεμο. Ζητώ ηρεμία και κοινή εργασία.

 ⁃ Όλοι οι ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να απαντήσουν στο γεγονός ότι είχαμε τέτοια προβλήματα στον στρατό.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Οι τελευταίες εξελίξεις στην πόλη Σουσί – Οι μάχες συνεχίζονται – VIDEO

Διαδηλώσεις και επεισόδια στο Γερεβάν: 

Πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντας τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που υπεγράφη με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία και μοιάζει να επικυρώνει τη στρατιωτική επικράτηση των αζερικών δυνάμεων. 

Πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Με χρήση UAVs καταστροφή αντιαεροπορικών μέσων. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο- VIDEO

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Α

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Mark Hartley, Αξιωματικό του Ανατολικού Τμήματος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο…

Pin It on Pinterest

Share This