Αναδιάταξη των Αμερικανών Πεζοναυτών στην Ιαπωνία
Defence Redefined
Published on 10/01/2023 at 11:16

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να διασπείρει μονάδες του σώματος των Πεζοναυτών σε διάφορες περιοχές της Οκινάουα ως το 2026, εξοπλίζοντάς τις με πυραύλους και άλλο κυρίως ελαφρύ οπλισμό ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθούν την αποτροπή του στρατού της Κίνας, και θα συζητήσει την ιδέα με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον αύριο Τετάρτη, αναφέρει η εφημερίδα Yomiuri.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συζητήσει το σχέδιο με την ιαπωνική· αναμένεται να το παρουσιάσει αύριο Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο κρατών στην Ουάσιγκτον, κατά το δημοσίευμα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας για να σχολιάσει. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στο ρεπορτάζ της Γιομιούρι, πάντως επιβεβαίωσε πως «θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία», συμπεριλαμβανομένης της «αναδιάταξής τους».

Η δημιουργία νέων μονάδων, που έχουν βαφτιστεί Marine Littoral Regiments, εγγράφεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του σώματος Πεζοναυτών που περιέγραφε σε αδρές γραμμές το 2020 σε κείμενό του («Force Design 2030») ο διοικητής του, ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ.

Τότε, ο στρατηγός Μπέργκερ δήλωνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επιδιώκει στενή συνεργασία με τον στρατό της Ιαπωνίας ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας να μην διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, μειώνεται ο αριθμός των αεροσκαφών της αεροπορίας Πεζοναυτών και εν μέρει παραμερίζονται το βαρύ πυροβολικό και τα άρματα κύριας μάχης, καθώς προτιμώνται μικρότερες μονάδες, εξοπλισμένες με πυραύλους και UAVs, διασκορπισμένες και ευέλικτες, ικανές να επιχειρούν σε διεκδικούμενα πεδία επιχειρήσεων.

Στην Ιαπωνία είναι σήμερα ανεπτυγμένοι 18.000 Πεζοναύτες – ο μεγαλύτερος αριθμός τους εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε βάσεις στην καθεαυτό Οκινάουα, μέρος συστάδας νήσων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, κατά τόπους μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Ωστόσο, η τεράστια αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό, με τις τοπικές αρχές να ζητούν μέρος των στρατευμάτων να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές του αρχιπελάγους.

Αν και η αναδιοργάνωση των Πεζοναυτών δεν αναμένεται να σημάνει αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτικών στην Οκινάουα, η παρουσία τους αναμένεται να γίνει πιο ευρεία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Ενίσχυση επιθετικών δυνατοτήτων και αλλαγή Στρατηγικού Δόγματος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων, αποβατικών και πλωτών μέσων, μαζί με Ομάδες Αμφίβιων Αποστολών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι από την 6η Φεβρουαρίου 2023 θα βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους…

Pin It on Pinterest

Share This