Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στην Κύπρο με τίτλο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023…

Παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, η σημασία δημιουργίας της αμμοδόχου από ένα στρατιωτικό τμήμα κατά την περίοδο επιχειρήσεων παραμένει απαραίτητη με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της αποστολής ενός τμήματος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χρήση σύγχρονων μέσων όπως οι πίνακες αφής, δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες αλλά και οι σύγχρονες διαδραστικές αμμοδόχοι (π.χ Augmented RΕality Sandtable, ARES) συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή και μετάδοση των απαραίτητων πληροφοριών που χρειάζεται ένα στρατιωτικό τμήμα πριν αλλά και κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης.
Στο VIDEO που ακολουθεί, ομάδα ελεύθερων σκοπευτών του Ουκρανικού στρατού σχεδιάζει αμμοδόχο με φυσικά υλικά κατά την διάρκεια εκπαίδευσης εν καιρώ πολέμου σε περιοχή της νότιας Ουκρανίας.
✅Снайпер – не тільки влучний стрілець, а й вправний солдат, що використовує певну тактику дій.
✅Ось так воїни одного снайперського підрозділу на півдні України щодня тренують власну майстерність за різних умов місцевості. pic.twitter.com/Z9zJDXpXTL
— Defence of Ukraine (@DefenceU) April 7, 2022
Οι πληροφορίες που μπορούν να απεικονιστούν σε μια αμμοδόχο ποικίλουν και αφορούν διάφορους παράγοντες όπως την μορφολογία του εδάφους, την θέση των εχθρικών δυνάμεων, την διάταξη του στόχου, το δρομολόγιο και τις θέσεις όπου θα λάβουν χώρα οι ενέργειες που προβλέπει η διαταγή επιχειρήσεων αναλόγως της αποστολής του κάθε τμήματος.

Διαδραστική Αμμοδόχος σε ΣΣΕ η οποία επιτρέπει στον εκπαιδευόμενο τη δημιουργία τρισδιάστατων τοπογραφικών μοντέλων με τη δυνατότητα πρότυπης εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας.
Παρ΄ όλα αυτά, σε περίοδο επιχειρήσεων, τα μέσα αυτά είναι πολύ πιθανό να μην είναι διαθέσιμα στους χώρους όπου θα γίνει η έκδοση διαταγής και επιπρόσθετα η πίεση χρόνου για την εκτέλεση της αποστολής να μην επιτρέπει αυτή την “πολυτέλεια”. Συνεπώς, τόσο οι ηγήτορες όσο και τα μέλη ενός στρατιωτικού τμήματος ανεξαρτήτως μεγέθους (π.χ περίπολο, ομάδα, διμοιρία κλπ), οφείλουν να είναι εξοικειωμένοι με την δημιουργία αμμοδόχου και την έκδοση διαταγής βάσει αυτής. Ο τρόπος δημιουργίας της αμμοδόχου μπορεί να διαφέρει ανά στράτευμα και ανά μονάδα.
Η αμμοδόχος γίνεται σε καλυμμένο χώρο και για την δημιουργία της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά υλικά που προσδίδουν παραστατικότητα όπως σκόνη χρώματος για τονισμό δρομολογίων, υδάτινων κωλυμάτων, υψωμάτων κλπ καθώς και ομοιώματα κτιρίων, οχημάτων και στρατιωτών. Σε περίπτωση όμως που δεν είναι διαθέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά από το περιβάλλον και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο.
Η δημιουργία της αμμοδόχου γίνεται με βάση τον χάρτη και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες. Η διάταξη της πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του βορρά, να είναι διαχωρισμένη σε γεωγραφικό μήκος και πλάτος με βάση τον χάρτη ενώ για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούν να γίνουν και περισσότεροι του ενός αμμοδόχοι. Η κύρια αμμοδόχος μπορεί να καλύπτει την συνολική έκταση που θα δράσει το στρατιωτικό τμήμα και η άλλη (μικρότερη) να αφορά συγκεκριμένα τον εχθρικό στόχο που θα διεξαχθεί η επιχείρηση.

Αμμοδόχος από σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών κατά τη διάρκεια χειμερινής εκπαίδευσης
Την αμμοδόχο μπορεί και να περιβάλλουν διαφάνειες (ντροπς) τα οποία δύνανται να σχεδιαστούν ακόμα και σε αδιάβροχα πόντσο αν δεν υπάρχουν πίνακες ή μεγάλα κομμάτια πανί. Σε αυτές αναγράφονται οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τις καιρικές συνθήκες, χρονικές λεπτομέρειες, τα χρονοδιαγράμματα και το δρομολόγιο, θέματα επικοινωνιών, υγειονομικά δεδομένα, τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν και ό,τι άλλο απαιτεί η αποστολή.
Η ύπαρξη της αμμοδόχου βοηθά τόσο τον ηγήτορα όσο και τα μέλη του στρατιωτικού τμήματος να κατανοήσουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αποστολή που καλούνται να εκτελέσουν ενώ είναι απαραίτητο με το πέρας της έκδοσης διαταγής η αμμοδόχος να καταστραφεί πλήρως για αποφυγή τυχόν διαρροής κρίσιμων πληροφοριών αν περιέλθει σε εχθρική κατοχή.
Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή Καταδρομέων της ΕΦ σε Διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών – Φωτογραφίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Η αναδυόμενη Κυπριακή αμυντική βιομηχανία – Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από την Ε.Ε.
Με προσέλευση πλήθος κόσμου από φορείς του ευρωπαϊκού και εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος έλαβε χώρα η έναρξη των εργασιών του…
Η κυπριακή CyRIC εκθέτει το νέο της μη επανδρωμένο όχημα στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023
Η CyRIC θα παρουσιάσει στο συνέδριο το νέο της μη επανδρωμένο όχημα, το οποίο θα έχουν οι παρευρισκόμενοι την δυνατότητα να δουν από κοντά και να μάθουν…
Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας – Δήλωση Κοινού Οράματος με αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή
Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα…
EDA | Έγκριση σχεδίου διοικητικής διευθέτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες το προσχέδιο διοικητικής διευθέτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) και του Υπουργείου Άμυνας των…
Ναυπηγεία Σαλαμίνας | Αναβάθμιση των υποδομών για την κατασκευή των φρεγατών FDI HN
Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στο πρόγραμμα φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς αναβαθμίστηκαν οι ναυπηγικές υποδομές…
Ρωσικές ενισχύσεις στην Ανατολική Ουκρανία – Προετοιμασία αντεπιθέσεων από τις δύο πλευρές
Από την πλευρά της η Ουκρανία σχεδιάζει μια ανοιξιάτικη επίθεση με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη, αλλά αναμένει την άφιξη των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων και των αρμάτων μάχης…
Πέραν των 4800 τα θύματα του σεισμού σε Συρία και Τουρκία – Από τους ισχυρότερους σεισμούς του αιώνα στην περιοχή
Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους…
Σεισμός στην Τουρκία | Έφτασε στο Ιντσιρλίκ η ελληνική βοήθεια για τον φονικό σεισμό
Την έμπρακτη στήριξή της εκφράζει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ…