Αιθιοπία | Για ομαδικούς βιασμούς κατηγορούνται οι αντάρτες της Τιγκράι
Defence Redefined
Published on 16/02/2022 at 10:39

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε έκθεση της τους αντάρτες της Τιγκράι στην Αιθιοπία για διάπραξη ομαδικών βιασμών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. 

Η Αμνηστία τονίζει στην έκθεσή της πως πήρε συνεντεύξεις από 30 θύματα βιασμών, κάποια εκ των οποίων είναι 14 ετών, καθώς και θύματα άλλων βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν στις κοινότητες Σένα και Κόμπο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού τις κατέλαβε το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).

Σχεδόν τα μισά από τα θύματα σεξουαλικής βίας ανέφεραν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς, πολλά μπροστά στα παιδιά τους. Γιατροί είπαν στη ΜΚΟ πως ορισμένα είχαν εσωτερικές αιμορραγίες διότι οι βιαστές τους έβαλαν κάννες τουφεκιών και ξιφολόγχες μέσα στα γεννητικά τους όργανα.

Δεκατετράχρονη μαθήτρια αφηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της βιάστηκαν μέσα στο σπίτι τους από μαχητές του TPLF, που τους είπαν πως έτσι εκδικούνταν παρόμοιες φρικαλεότητες που υπέστησαν οι δικές τους οικογένειες. «Η μητέρα μου είναι πολύ άρρωστη τώρα, έχει βαριά κατάθλιψη, είναι σε απελπισία. Δεν μιλάμε για αυτό που έγινε, είναι αδύνατον», είπε η μαθήτρια, η Λούσι. 

Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία είχε δημοσιοποιήσει άλλη έκθεση που έκανε λόγο για σεξουαλικές επιθέσεις ανταρτών σε άλλη κοινότητα στην Αμχάρα.

Διαβάστε επίσης: Αιθιοπία | Αεροπορικές επιθέσεις με δεκάδες άμαχους νεκρούς

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν γίνει βουνό για το ότι δυνάμεις από την Τιγκράι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στην πολιτεία Αμχάρα από τον Ιούλιο του 2021», τόνισε η Σάρα Τζάκσον, υποδιευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδιο για την ανατολική Αφρική.

Αφορούν επανειλημμένα επεισόδια βιασμών σε μεγάλη κλίμακα, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και λεηλασίες, ειδικά σε νοσοκομεία, πρόσθεσε η κυρία Τζάκσον. Επιπλέον, κάτοικοι της Κόμπο ανέφεραν ότι οι αντάρτες σκότωσαν άμαχους.

Το TPLF δεν έχει αντιδράσει στις πληροφορίες για τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την Αμνηστία. Ωστόσο, η παράταξη αυτή επέκρινε την προηγούμενη έκθεση της ΜΚΟ, προσθέτοντας πως διενεργεί δική της έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 2021 | Ανασκόπηση των μεγαλύτερων συγκρούσεων που ξέσπασαν ή συνεχίστηκαν στη χρονιά που μας πέρασε

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This