Αζερμπαϊτζάν | Ένα ακόμη βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους
Defence Redefined
Published on 16/10/2023 at 16:51

Συνάντηση 40 λεπτών είχαν προχθές στο Μπακού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ενώ πυκνώνουν οι φήμες για αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, υπό την καθοδήγηση και τη πίεση της Τουρκίας.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην εξοχική κατοικία του Αζέρου Προέδρου. 

Στις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν δεν φαίνονται σημαίες, ενώ οι Τατάρ και Αλίεφ έχουν ως φόντο έναν πίνακα με την ημισέληνο, την Κύπρο και την σημαία του ψευδοκράτους στο πάνω μέρος του πίνακα, που ήταν το αναμνηστικό δώρο του Τουρκοκύπριου ηγέτη στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, επιστήμης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής φοιτητών. Ο Ι. Αλίγιεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και μίλησε για ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών του τουρκικού κόσμου και την ύπαρξη ευκαιριών για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των “λαών” στον ανθρωπιστικό τομέα, και στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Επεσήμανε τον ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών ως αποτελεσματική πλατφόρμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι λαοί του τουρκικού κόσμου θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν σχέσεις σε διάφορους τομείς. Το Αζερμπαϊτζάν, συνέχισε, πάντα συνέβαλε στην ενότητα του τουρκικού κόσμου και θα παραμείνει προσηλωμένο σε αυτή την ενότητα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι δραστηριότητες του ψευδοκράτους ως μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ενώ ο Αζέρος Πρόεδρος σημείωσε πως το ψευδοκράτος είναι παρατηρητής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Ανακοίνωσε ότι “εξουδετέρωσε” 26 Κούρδους αντάρτες στη Συρία

Για μια ιστορική μέρα εδώ στο Μπακού, δήλωσε ο Ε. Τατάρ στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση και χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αλίγιεφ, ο οποίος του εξέφρασε την στήριξή του και είπε πως θα ανανεώσει τις οδηγίες για την μελέτη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της τδβκ (ψευδοκράτος) και του Αζερμπαϊτζάν μέσω του τουρισμού, της εκπαίδευσης και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Υποστήριξε επίσης ότι το ψευδοκράτος έγινε μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με τις προσπάθειες του Προέδρου της Τουρκίας και την υποστήριξη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. 

Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, συνέχισε, είναι σημαντική για την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή και δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδελφή χώρα που υποστηρίζει αυτές τις διαδικασίες. Είπε επίσης ότι παρακολουθεί στενά ο ίδιος το τί γίνεται στο Καραμπάχ και το υποστηρίζει ολόψυχα.

Ο Ε. Τατάρ δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει με τον κ. Αλίγιεφ την νέα του πολιτική στο Κυπριακό, λέγοντας πως η μεγαλύτερη δύναμη του τουρκοκυπριακού “λαού” είναι η υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και ολόκληρου του τουρκικού κόσμου. 

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, η επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πολύ σημαντική κι ευχαρίστησε όλο τον λαό του Αζερμπαϊτζάν και τους αξιωματούχους που τους υποδέχτηκαν θερμά.

Με πληροφορίες από: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε επίσης: Συρία | Συντριβή τουρκικού UAV, κοντά σε βάση των ΗΠΑ – Ετοιμάζει νέες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων η Άγκυρα – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This