Η Ουκρανία έχει παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που αναδιαμορφώνει τις συνθήκες του αεροπορικού πολέμου στα μέτωπα της.

*Χρίστος Λοΐζου.
Το Ινστιτούτο SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση για το διεθνές εμπόριο οπλικών συστημάτων για το 2024.
Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, την περασμένη χρονιά, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων ήταν οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Γαλλία και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία, η οποία μέχρι το 2022 βρισκόταν στην δεύτερη θέση. Ακολουθούν με την σειρά η Κίνα, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), Ισραήλ, Ισπανία, Νότιος Κορέα και στην 11η θέση βρίσκεται η Τουρκία. Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, η Τουρκία σημείωσε άνοδο 103% στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε σύγκριση της τετραετίας 2015-2019 και της τετραετίας 2020-2024.
Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης | Οι δράσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
Αξιοσημείωτη άνοδο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, πέραν του 100% συγκρίνοντας τα ποσοστά των περιόδων 2015-2019 και 2020-2024, σημειώνουν, η Πολωνία, το Ιράν και η Νορβηγία.
Σε ότι αφορά την Τουρκία, το SIPRI σημειώνει πως στην Δυτική Αφρική, η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση των εξαγωγών στις χώρες της περιφέρειας, με ποσοστό 11%, το ίδιο ποσοστό που κατέχει η Ρωσία. Ο μεγαλύτερο εξαγωγέας οπλικών συστημάτων στην Δυτική Αφρική είναι η Κίνα με ποσοστό 26% και ακολουθεί η Γαλλία με ποσοστό 14%. Η έκθεση τονίζει πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές όπλων για να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.
Στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία είναι επίσης και στην 20η θέση εξαγωγέων οπλικών συστημάτων. Οι εξαγωγές της Ουκρανίας όπως είναι φυσικό, μειώθηκαν κατά 72% συγκρίνοντας τις τετραετίες 2015-2019 και 2020-2024, καθώς οι εσωτερικές ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του πολέμου με την Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Ολοκληρωμένη συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Κύπρου – Υπογραφή μνημονίου στο συνέδριο BATTLEFIELD ReDEFiNED 2024
Στην δεύτερη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγών οπλικών συστημάτων, βρίσκεται η Ινδία και την δεκάδα συμπληρώνουν με τη σειρά, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κουβέιτ. Στην 19η θέση των εισαγωγών βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία σημειώνει 48% άνοδο των εισαγωγών συγκρίνοντας τις τετραετίες 2015-2019 και 2020-2024. Η Τουρκία βρίσκεται στην 22η θέση όσο αφορά τις εισαγωγές, όπου σημείωσε μείωση των εισαγωγών οπλικών συστημάτων κατά 33% συγκρίνοντας τις τετραετίες 2015-2019 και 2020-2024.
Εκτός από την Ουκρανία, οι χώρες που σημειώνουν αξιόλογη άνοδο, πέραν του 100%, στα ποσοστά εισαγωγών οπλικών συστημάτων είναι η Ουγγαρία, το Βέλγιο, το Μπαχρέιν, η Πολωνία, το Κουβέιτ, η Νέα Ζηλανδία, η Σερβία, η Ολλανδία και το Κατάρ.
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Ρεκόρ για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζήτηση για 4η φρεγάτα FDI και την πώληση Meteor στην Τουρκία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας
Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των τριών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης…
Ελλάδα | Προμήθεια πυραύλων EXOCET από την Γαλλία
Η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση με την Γαλλία για την προμήθεια 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET. Η σύμβαση υπεγράφη…
Γερμανία | Εμπόδια στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία αναφέρουν δημοσιεύματα
Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει την παράδοση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης που…
Επιστρέφουν τα Podcasts της DEFENCE ReDEFiNED – Πρώτος καλεσμένος ο Δημόκριτος Ζερβάκης
Πρώτος καλεσμένος για την 4η σεζόν Podcast θα είναι ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος ε.α, Δημόκριτος Ζερβάκης…
Πασχαλινές ευχές στα στελέχη και τους οπλίτες της Εθνικής Φρουράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Άμυνας
Ευχές ενόψει της Εορτής του Πάσχα, με τα στελέχη και τους οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου…
Ελλάδα | Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο και Παρουσίαση Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη
Με μια πρωτοβουλία που φέρει έντονο γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος…
Η Αστυνομια των βρετανικών βάσεων σε επιχειρήσεις ελέγχου νεαρών για κροτίδες
Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και τοπικές αρχές, συνεργάζονται σε επιχειρήσεις ελέγχου υποστατικών και νεαρών…
Ρούμπιο | Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία αν δεν υπάρχει πρόοδος
Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας εκτός κι αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία…