Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Συζήτηση για την Πύλα και το μεταναστευτικό
Defence Redefined
Published on 01/09/2023 at 18:47

Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 – 30 Αυγούστου 2023 στο Τολέδο της Ισπανίας με σύνθεση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη ενότητα του Συμβουλίου, οι Υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης από τον Ουκρανό ομόλογό τους για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και συζήτησαν τρόπους στήριξης και επίσπευσης της παροχής βοήθειας για κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Κατά τη δεύτερη ενότητα της συνάντησης συζητήθηκαν οι μακροπρόθεσμες περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις της Ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την Αμυντική Πολιτική και Σχεδίαση, κ. Angus Lapsley και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρόδιου για ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre François Renaud Lacroix.

Στην τελευταία ενότητα οι Υπουργοί συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους οικοδόμησης και προώθησης μιας πιο φιλόδοξης και στενής σχέσης ΕΕ – Αφρικής στα θέματα της ρευστής μεταβαλλόμενης κατάστασης ασφάλειας που διαμορφώνεται σε πολλές αφρικανικές χώρες λόγω της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί σε αυτές. Το Συμβούλιο απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στην περιοχή του Σαχέλ και την Γκαμπόν.

Στις 29 Αυγούστου 2023 πριν από την έναρξη των εργασιών του ΣΕΥ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Υπουργών Άμυνας στην έδρα και στις εγκαταστάσεις του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ (SATCEN), όπου οι Υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης για το έργο του Κέντρου και αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Ο Υπουργός Άμυνας σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξείρε την προσφορά του Κέντρου προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε δορυφορικά προϊόντα που σχετίζονται με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας και δήλωσε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του SATCEN.

Στις 29 Αυγούστου, στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο κ. Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre François Renaud Lacroix, κατά την οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού στρατού στην Πύλα.

Ο κ. Υπουργός ανέπτυξε στον κ. Lacroix τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετέφερε την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού.

Ο κ. Lacroix από την πλευρά του εξέφρασε την ευαρέσκεια του ΟΗΕ για την επικοιδομητικη στάση και τον συνετό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ στοχεύει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης εξού και η αποστολή του κ. Μίροσλαβ Γιέτζια (Miroslav Jenča) σε Κύπρο και Τουρκία, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο.

Με το πέρας του ΣΕΥ ο Υπουργός Άμυνας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως επαναβεβαίωσε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταδίκη της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης υποχρεώνει την ΕΕ να σταθεί στυλοβάτης των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της.

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ανέφερε, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στην Αφρικανική Ήπειρο, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Σαχέλ και στην Γκαμπόν.

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισε επίσης την ανάγκη όπως η ΕΕ ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές που προκαλούνται από τις συνθήκες ανασφάλειας και αστάθειας στην ευρύτερη μας περιοχή.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να ενδυναμώσει την επιρροή και το αποτύπωμα της στην αφρικανική Ήπειρο προκειμένου να μην δημιουργείται κενό που καλύπτουν άλλοι δρώντες, των οποίων τα συμφέροντα και οι αρχές είναι αντίθετα με αυτά της ΕΕ.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Lacroix στον οποίον ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην Πύλα. Ο κ. Lacroix από την πλευρά του επικρότησε την επικοιδομητικη στάση και τον συνετό τρόπο διαχείρισης των προκλήσεων από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΥΠΑΜ

Διαβάστε επίσης: Ο Υβριδικός Πόλεμος, η λαθρομετανάστευση και ο ρόλος της Αστυνομίας – Δρ. Λάμπρος Καούλλας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Pin It on Pinterest

Share This